חג שבועות- חג הביכורים!

חג שבועות חג הביכורים!

הזדמנות מצוינת לתכנן שולחן בריא עם מנות על בסיס ירקות ופירות, מוצרי חלב דלי שומן, דגנים

מלאים, אגוזים, שקדים וגרעינים.

זכרו כי אתם סוכני השינוי, אם תספקו את הבשורה ותראו שאפשר גם אחרת תוכלו לייצר

אפשרויות נוספות בריאות וטעימות למטעמי החג המסורתיים.

נוכל השנה ליצור שולחן של סלטי ירקות, פשטידות של ירקות וגבינות, פלטה של פירות ואגוזים

לחם מקמח מלא עם גרעינים לעומת הבורקסים, הבצקים והמאפים עתירי השומן.

חלב ומוצריו, בשנים האחרונות, הפכו לשנויים במחלוקת: מצד אחד ארגוני הבריאות העולמיים

הרשמיים טוענים כי מוצרי חלב בריאים ומומלצים ומולם עומדים כמה ומטיפים כנגדו ברמה

הבריאותית והמוסרית. נכון לעכשיו אין מספיק מידע אמין ומוכח באופן מספיק חד משמעי על מנת


לצאת בהמלצות גורפות לאוכלוסיה הכללית. כמו כן אין לזלזל בקולות העולים לגבי סימני השאלה
הנוגעים לטיבם של מוצרי החלב. עם זאת כרגע כל עוד אדם לא חש כי חלב ואו מוצריו גורמים לו

אי נוחות באיזושהי צורה אין צורך להסחף בפחד ולסלקם לחלוטין מהמקרר אלא לשלבם באופן

מתון במהלך היום. בכל זאת חלב ומוצריו מהווים מקור לסידן, מקור לחלבון לתחושת שובע ולגיוון

במהלך היום.


לא נמצאה עד כה שום הוכחה מדעית הקושרת את החלב לליחה, אסטמה, דלקות אוזניים או

אטופיק דרמטיטיס. מחקרים ארוכי טווח על אוכלוסיות גדולות, לא מצאו כל קשר למצבים אלה.

אלרגיה לחלב (המחייבת התנזרות ממוצרי חלב) היא נדירה והאחוזים באוכלוסייה הבוגרת עומדים

על כ-2 אחוזים, לרוב אלרגיה המופיעה בילדות, חולפת עד גיל שנתיים. רגישות ללקטוז (המרכיב

הסוכרי של החלב), שכיחה באוכלוסייה הבוגרת. רגישות זו מתבטאת בנפיחות, גזים ולעיתים

שלשולים ותלויה בכמות הלקטוז הנאכלת. מוצרי חלב רבים מכילים כמות קטנה של לקטוז אותם

ניתן לשלב בתפריט ולא לסבול מתופעות הלוואי כגון- קוטג', גבינות לבנות קשות, גבינה צהובה

(גם דלת שומן), יוגורט ביו ועוד...


רפואת ותזונת העתיד הינה אישית ומותאמת עבור כל אדם ואדם על פי הרצף הגנטי האישי שלו,

אדם יגיע לרופא / לדיאטנית עם פלט של DNA ועל פיו תותאם לו תזונה ורפואה אישית באופן

הספציפי ביותר שניתן ועד אז לא נוכל לצאת ההמלצות גורפות לכל האוכלוסייה. אנשים שונים

מגיבים באופן שונה לכל מיני מזונות / תרופות, חשופים באופן שונה למחלות וכדומה בינתיים נהיה

קשובים לגופנו ונעשה את ההתאמות הטובות ביותר.


עוד אפשרות לגיוון: חלב עיזים

  • חלב העיזים מכיל לפחות 10% יותר סידן מאשר חלב פרה. חשוב לדעת, כי כוס חלב עיזים

    מספקת כ- 30% מהקצובה היומית של סידן למבוגרים.
  • יעילות ספיגת הסידן טובה יותר מחלב עיזים לעומת חלב פרה. וכן, לספיגתם המיטבית של

    מינרלים נוספים.
  • תהליך העיכול של חלב עיזים, בצורה קלה יותר.
  • במקרים של אלרגיה לחלבון החלב, מחקרים מדעיים שנערכו לא מצאו ירידה באלרגיה

    לחלבון חלב עיזים, בהשוואה לחלבון חלב פרה .
  • בחלב עיזים יש קצת פחות לקטוז מאשר בחלב פרה

מקורות נוספים לסידן:

ירקות:

בעיקר ירקות ירוקים כמו תרד, כרוב, עלי לפת, עלי סלק, במיה, ברוקולי, ארטישוק, בצל ירוק,

סלרי, כרוב ניצנים, חסה, אספרגוס, קולרבי, אבל גם עגבניות, דלעת ומיץ גזר.

קטניות:

לוביה, שעועית, חומוס, אפונה, עדשים וכמובן - סויה ומוצריה, כמו חלב סויה, גבינת סויה,

טופוומיסו.

פירות:

פפאיה, תפוזים, צימוקים, תאנים מיובשות, משמשים מיובשים, אשכולית ואוכמניות.

שומנים:

שקדים, אגוזי ברזיל, אגוזים, פיסטוק, טחינה (עדיף משומשום מלא) וחלבה.

לחם ודגנים:

שעורה, שיבולת שועל, דגני בוקר מועשרים בסידן, *סייטן

סידן רב מצוי בסרדינים, גם באלה משימורים.

מקורות טובים לסידן לטבעונים:

בוק צ'וי, אנדיב, ברוקולי, כרוב וכרוב סיני,מיצי פירות מועשרים בסידן, טופו, זרעי שומשום*,

שקדים* וקטניות יבשות* (*זמינות ביולוגית נמוכה- נספג פחות), מזונות מועשרים כגון: חלב סויה,

חלב אורז ודגני בוקר.

מתכון לעוגת גבינה לשבועות:

עוגת גבינה אפויה מתכון של ג'קי חזן יו"ר איגוד השפים בישראל

(פרוסה דקה שווה כ-117 קלוריות ומספקת כ200 מ"ג סידן)

מצרכים לשלב ראשון:

4 ביצים מופרדות

1 כוס סוכר

1 גביע 200 גרם יוגורט 1.5%

250 גרם גבינת שמנת / ריקוטה 5%

250 גרם גבינה לבנה 5%

2 כפות קמח

גרידה מלימון שלם

רבע כפית תמצית וניל

אופן ההכנה:

1. מקציפים את החלבונים עם הסוכר

2. בקערה נפרדת מערבבים את שאר המרכיבים

3. מאחדים לקערה את 2 הבלילות

4. מעבירים לתבנית משומנת ואופים בחום של 160 מעלות במשך כ-40 דק'

5. מוציאים מהתנור ומקררים כ-10 דק'

6. בשלב זה העוגה מאבדת מגובה שלה ואז חוזרת לגובה המקורי

המצרכים לשלב השני:

3 גביעי יוגורט 200 גרם כל אחת של 1.5%

1/2 שקית אבקת סוכר (50 גרם)

גרידה מלימון אחד או גרידת שוקולד

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערה את היוגורטים עם אבקת הסוכר

2. יוצרים מעל העוגה כשהתקררה מעט

3. מגרדים מעל לימון/ שוקולד לפי הטעם

4. אופים עוד 5 דק' בתנור